Ställning till filterhållaren

Johan pysslar med 3D-skrivaren / Januari 2016

Problemet

Filterhållaren till min espressomaskin tål inte att pressas mot något. Det sitter plastbitar där kaffet rinner ut, som trycks sönder om man pressar även mot ett mjukt underlag. Därför måste jag hålla den i ena handen, samtidigt som jag både ska dosera och pressa kaffet med den andra. Det blir lätt otympligt och leder lätt till spill.

Första försöket

Bild på första versionen av ställningen i SketchUp.
Första versionen av ställningen för filterhållaren, ritad i SketchUp.

Det första försöket var det allra första jag ritade i SketchUp. Därför satsade jag på något väldigt enkelt, för att se om jag kunde få hela processen från design till utskrift att fungera. Med skjutmåttet mätte jag hållarens dimensioner och ritade en ihålig cylinder, ställd på en rund bottenplatta. Tanken är att cylindern ska hålla uppe filterhållaren, så att de känsliga utloppen in ska tryckas in när man pressar ihop kaffet. En svårighet när jag försökte lära mig programmet var hur jag skulle skära ut spalten där hållarens handtag ska sticka ut.

Den första versionen fungerade som den skulle. Jag fick en hand fri att dosera kaffet med. Nackdelen var dock att det tunga handtaget gjorde att anordningen lätt tippar.

Andra försöket

En uppenbar förbättring var att bygga ut ett stöd för handtaget, som gör att anordningen inte tippar. Mer av estetiska skäl så jämnade jag ut en del kanter, lade jag till en sarg upptill, en urfasning för handtaget och köpte en rulle svart plast.

Bild på den andra versionen.
Den andra versionen av ställningen för filterhållaren, ritad i SketchUp.

Jag blev riktigt nöjd med den andra versionen. Hållaren ligger stadigt i sin ställning, utan att tippa, och den blev snygg i svart. Möjligen skulle jag kunna flytta stödet ut en bit till, så att handtaget ligger ännu stadigare. Det skulle också gå att runda en del hörn och göra en urfasning för den lösa delen som håller koppen på plats. Den viks nu upp något av sargen högst upp på konstruktionen.

Bild på resultatet
Den första och andra versionen av ställningarna för filterhållaren.