Mått till tebryggaren

Johan pysslar med 3D-skrivaren / Februari 2016

Problemet

Bild på tebryggarenVi har en utmärkt tebryggare. Den fungerar som en perkulator, med en termostat som avbryter bryggningen precis när teet är färdigt. Eftersom bladen finns i en behållare ovanför vattnet, så blir aldrig teet beskt av att stå för länge.

Utmaningen är att hitta den perfekta doseringen av tebladen. Jag har med en av teskedarna i köket hittat en väldigt bra dosering: 3 och 1/2 skedar lätt rågade skedar till vatten upp till 2 och 1/2 prickar på bryggaren. Det ger lagom mycket te till mig och Ylva. Problemet är att jag måste använda rätt sked. Vi har olika teskedar och det är inte lätt att instruera någon annan. Ylva häller mest upp på känn, och då blir resultatet ganska varierande.

Första försöket

Jag översatte mina mått till ml i bryggarens skala, och fann att det var cirka 10 ml per prick. I köket har man ofta 5 ml (tesked) och 15 ml (matsked), men sällan 10 ml. Därför ritade jag ett enkelt cylindriskt mått, med en hållare. Jag valde enkla proportioner som gav den önskade volymen (pi gånger bottenplattans radie gånger höjden). Ett enkelt handtag med texten ”Te” lade jag också till, för att göra det tydlig vad måttet hör hemma i köksskåpen.

Bild på måttet i SketchUp
Första försöket med temåttet ritat i SketchUp

Jag skrev ut måttet i svart plast och resultatet blev ganska bra. Problemet är att den mäter upp lite för mycket teblad. Volymen behöver bli mindre. Sedan blev godset lite för tjockt. Det är lite bökigt att skopa upp bladen.

Bild på första versionen av temåttet.
Det utskrivna temåttet i svart plast. Första försöket.

Andra försöket

I andra försöket minskade jag höjden och därmed volymen något, för att styrkan ska bli den rätta. Sedan minskade jag tjockleken på väggarna och skrev ut med större täthet mellan lagren, för att måttet ska bli lite starkare när väggarna blir tunnare. Dessutom flyttade jag ordet ”Te” lite längre ut på skaftet för att det skulle se lite bättre ut.

Nu fick vi ett mått som faktiskt fungerar som tänkt!

Bild på andra försöket med måttet för tebryggaren
Andra försöket med måttet för tebryggaren. Nu med volymen sänkt till cirka 9 ml och med något tunnare kanter.